Finnepigen Køliki Puanen 1942

Min mor Inge og finne pigen, Køliki Puanen på kælken i 1942. billede er fra Skjoldholm i Havrebjerg. Fra en tid med mere næste kærlighed.

I 1939 da russerne gik ind i Finland og vinterkrigen startede og den efterfølgerne krig, blev der evekueret  omkring 75.000 finske børn til de Skandinaviske lande og ca 4000 af disse stakkels børn kom til Danmark. Formålet med at sende de mange finske børn væk fra deres hjem og familie var at beskytte dem mod krigen og give dem bedre leveforhold under denne periode.

Primusmotor for at hjælpe disse finske børn som kom til Slagelse området, var Ida Haurowitz og hendes mand Åge Thorbek som var Banddirektør i Slagelse.

Omkring 400 af disse finske børn er blevet i Danmark. For nogle af børnene havde glemt deres finske sprog og havde boet her i mange år. Andre havde ikke nogen familie at vende hjem til og mange havde mistet deres fædre under krigen. Heldigvis havde de fleste børn en familie at vende hjem til  og den finske stat krævede også deres børn hjem, så en organiseret hjemsendelse fandt sted i 1947.

Køliki Puanen var en af de heldige som havde sin familie at vende hjem til. Men det var et stort savn for min mor da Køliki rejste hjem. 

 
Stop Slideshow
Start Slideshow
Opdatér
Luk vindue